Primátorov krajských miest vážne znepokojuje návrh štátneho rozpočtu

05.11.2003 Celý región

Vážne znepokojenie z doterajšieho prístupu vlády SR k akceptovaniu požiadaviek samosprávy pri príprave štátneho rozpočtu na rok 2004 vyjadrili primátori kraj...
Vážne znepokojenie z doterajšieho prístupu vlády SR k akceptovaniu požiadaviek samosprávy pri príprave štátneho rozpočtu na rok 2004 vyjadrili primátori krajských miest združených v klube K8.
Na záver svojho dvojdňového rokovania prijali 4. novembra vo Fričovciach v okrese Prešov komuniké, v ktorom podobne kriticky poukazujú na pretrvávajúce problémy a finančný deficit v oblastiach, ktoré prešli na samosprávu zo štátnej správy, predovšetkým v základnom školstve.

Hostiteľ členov klubu prešovský primátor Milan Benč na tlačovej konferencii informoval, že komuniké zašle predsedom všetkých poslaneckých klubov v Národnej rade SR. Jeho trnavský kolega Štefan Bošnák zdôraznil, že je ešte stále čas, aby poslanci zmenili niektoré ustanovenia návrhu zákona o štátnom rozpočte a rešpektovali ich požiadavky. Primátori krajských miest sa nedohodli na žiadnej forme protestu pre prípad, ak sa tak nestane.
Členovia klubu K8 upozornili, že v návrhu štátneho rozpočtu nie je vo vzťahu k rozpočtom miest a obcí zvýšený podiel daní z príjmov fyzických osôb. Nedostatočné je podľa nich tiež navrhované zvýšenie podielu cestnej dane pre mestá a obce z doterajších 40 percent na 45 percent a pre mestá Bratislava a Košice zo 60 percent na 65 percent.
Nesúhlas vyjadrili s tým, že účelové dotácie do mestskej verejnej dopravy zostávajú podľa vládneho návrhu na úrovni roku 2003, pritom od budúceho roka sa prejaví dopad zvýšenia spotrebnej dane u minerálnych olejov a dane z pridanej hodnoty.
Žilinský primátor Ján Slota upozornil tiež na časť prijatého komuniké, ktorá sa týka požiadavky klubu K8 uskutočniť stopercentný prevod majetku teplárenských zariadení na dotknuté mestá. Slota kritizoval zámer ohlásený ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom, že investorov pre mestské teplárne bude vyberať Fond národného majetku SR. \"Tak to radšej postavíme nové teplárne a z terajších zostane len kopa šrotu, \" dodal.

(jj)
 

Vyberte región